Friday, August 19, 2011

Ubat Kembung


Tengah kemas almari yang simpan ubat then terjumpa ubat ni.Just nak share dgn para ibu . This is Gripe Water .My mom yang bagi tahu. Guna nya untuk hilangkan kembung perut baby. My son masa baby senang dapat kembung .Mostly waktu malam . Cara dia just masuk sedikit dalam air suam then bagi baby minum.Insyallah lepas tu kurang sedikit. Rasa manis macam sirap.
Then boleh guna bila baby nak tumbuh gigi. available dekat farmasi.

 Other than that , I selalu guna minyak telon and  abah I akan panas kan pasir then bungkus dalam kain jadikan macam tungku. Alhamdulillah berkesan.

Makcik bidan kampung pernah ajar I cara-cara urut baby kembung. Sapu minyak Telon dekat perut ,pinggang then betis. Urut perlahan-lahan dari atas ke bawah. sekejap je nanti baby you akan keluarkan bom atom yang amat kuat *kentut*

0 Blogger yang komen:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More